Monday, December 10, 2018

亀戸煮干中華そばつきひ (Tsukihi in Kameido)

亀戸煮干中華そばつきひ



Niboshi ramen, do you love it?

皆さん、煮干し系ラーメンは好きでしょうか?



A Yokocho (横丁) is a collection of many small shops in a small area. Often called a food alley, they are all over Japan, and one of the best places to go in the evenings for food and drinks. The Kameido Yokocho is great, but like most yokocho, closed during the day.

日本には至るところに横丁という飲食店が集まる小さい路地があります。夜に食べに行ったり飲みに行くのに最適です。昼間は閉まっている横丁が多いですが、亀戸横丁は最高です。



Or so one would think.

そう思いますよね?


Though the normal izakaya shops are all closed at 11:00 am, there is a new ramen shop with a long line and some stellar bowls and more customers than the tiny alley can handle.

周りの居酒屋は23時で閉店しますが、星が付くほどの一杯を求めて、横丁から溢れるほどの行列が出来るラーメン屋さんがあります。


Be warned, this one is intense.

気をつけてください。この一杯はラーメンの中でも強めです。


Niboshi ramen is sometimes called grey-style. Dried fishes, mostly baby sardines, are boiled vigorously with a bone broth. The fish are full of oils that emulsify into the already heavy soup. The result is a bit funky, a bit fishy, and very, very popular these days.

煮干しラーメンは、別の名をグレースタイルとも言い、主に乾燥させたイワシの稚魚と骨から出るダシと組み合わせ強火で煮込み、既に脂が乳化した濃い味わいのスープなので、魚の香りもするファンキーなスープですが、とても人気が出てきています。


Tsukihi pulls no punches. Going for maximum umami kick, they even offer a vinegar condiment with a raw squid inside. Yes, you should.

これだけ強いと紹介しましたがかと言って後には引っ張りません。最大限の旨味を引き出すためにイカが丸々1匹入ったお酢も薬味としておいてあります。これは使うべきですね!


Thank you, boss!

大将ありがとう!


To be honest, this style isn't for everyone. You might want to try Nagi in Golden Gai before venturing out to hardcore shops like Tsukihi.

ここまで述べてきましたが、正直この煮干しラーメンは万人受けではなく、好き嫌いがわかれます。
筋金入りのこのお店に来る前に(迷っている方は)ゴールデン街にある凪に行ったほうがいいかもしれません。


Trust me, when it comes to niboshi, people either really, really love it or really, really hate it.

本当なんですよ? 煮干しを味わった瞬間にとても気に入ってくれるか本当に苦手と思う人にわかれます。


I love it. I really, really love it. Matched with wheaty noodles, sous vide pork chashu, and some raw onions to cut the funk, this is one style you won't see overseas. Shops with an overseas presence, like Nagi, have tried and failed.

Tsukihi uses four kinds of ウルメイワシ (red-eye round herring), dried shrimp, and dried squid in their soup. Umami overload.

因みに私は超が付くほど大好きです。小麦面との相性もよく、真空調理されたチャーシューポークとザク切りの生たまねぎは海外にはないここでしか味わえない一杯です。
海外にも出店しているお店はあります。凪もその1つで私も行ってみましたが失敗でした。つきひでは4種類のウルメイワシと干し海老、干しイカを使っているので、旨味が溢れ出ています。


A bonus side dish of pork on rice.

このお店のサイドメニューは豚丼です。


If you are scared of the grey soup, Tsukihi also has a lighter version.

初めてにこの色のスープは、と抵抗がある方は(こちらの)見た目が明るい一杯もあります。


And if you are scared of the raw squid vinegar, go for the kombu kelp version.

そしてイカ一匹入っているお酢も、、という方にも昆布も用意してあります。